POTI MIRU NA KRASU

Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju

Cerje5

Pomnik braniteljem slooenske zemlje stoji na razglednem vrhu Cerje 342 m nad morjem. Z roba Krasa pogled seže preko kraške planote do Jadranskega morja na jugu in zasneženih vrhov Juliskih Alp na severu. Kot na dlani sta pred nami Vipavska dolina in Soška ravan. Oko zajame tudi celotno ozemlje Julijske krajne in Benečije.

Spominski objekt je zasnovan kot sedem etažni objekt z osnovnim motivom trdnjave in obrambnega stolpa, ki simbolizira obrambo slovenskega naroda pred zavojevalci skozi različna zgodovinska obdobja, od prve svetovne vojne, upora proti fašizmu in druge svetovne vojne do zadnje vojne za osamosvojitev Slovenije. (več slik v Fotogalerija)

 Poletni urnik (april-oktober): petek 14.00-18.00; sobota in nedelje 10.00-18.00
Zimski urnik (november-marec): sobote in nedelje 10.00-16.00
Prazniki: zaprto; razen 27.4; med tednom odprto po dogovoru; za voden ogled pomnika nas kontaktirajte

 Jama Pečinka in vrh Pečine

JP14

Jama Pečinka je naravna kraška jama, ki je v 1. svetovni vojni služila kot zavetišče za vojake. Jama je bila opremljena s pogradi za vojake in kabinami za častnike. Na vrhu griča Pečina je bila opazovalnica, kjer je bil nameščen žaromet. (več slik v Fotogalerija)

Jama Pečinka je odprta po dogovoru.

 Borojevićev stol

B. stol

Borojevićev stol je v skalo vklesan sedež. Ime je dobil po avstro-ogrskem generalu, poveljniku soške fronte Svetozarju Borojeviću von Bojni.

Spomenik - kažipot

Spomenik 43R

Spomenik so postavili vojaki 43. romunskega pehotnega polka na čast poveljniku VII. avstro-ogrskega korpusa - nadvojvodi Jožefu. Služil je tudi kot smerokaz, saj označuje razdaljo do Lokvice in Kostanjevice.

 Spomenik padlim vojakom 96. pehotnega polka

IR 96.

Spomenik stoji na nekdanjem avstro-ogrskem pokopališču 96. karlovškega pehotnega polka pri Kostanjevici.

 Italijanski topniški položaj

Top. položaj

Italijanski topniški položaj protiletalske obrambe pod Gomilo (kota 262) je izredno zanimiv objekt zgodovinske dediščine prve svetovne vojne. Na položaju je bila 1. baterija 41. polka poljskega topništva z dvema topovoma kal. 75 mm, pritrjenima na železno os na betonskih podstavkih.

OPATJE SELO

Hiša opajske tradicije

HOT8

V Hiši opajske tradicije, ki je obnovljena v tipičnem kraškem slogu, je etnološka zbirka nekoč v Opatjem selu izstopajočih obrti: bičarstva, kamnoseštva in sodarstva.(več slik v Fotogalerija)

Za ogled Hiše opajske tradicije nas kontaktirajte.

Cerkev Sv. Andreja

Cerkev

Današnja cerkev Sv. Andreja v Opatjem selu, je bila zgrajena med letoma 1921 - 1923 na istih temeljih, kot v 1. svetovni vojni porušena stara cerkev. Notranjost cerkve sestavljajo velik prezbiterij, srednja ladja, dve stranjski ladji ter zakristija. K cerkveni zgradbi je prizidan 35, 70 m visok zvonik.

Spomenik NOB in doprsni kip Dragomirja Benčiča - Brkina

NOB

Ob cesti skozi vas v majnšem parku stoji spomenik posvečen žrtvam NOB iz Opatjega sela v 2. svetovni vojni in doprsni kip Dragomirja Benčiča - Brkina, poveljnika odreda za Slovensko Primorje, Trst in Istro, med letoma 1945 - 1947.

Spomenik padlim garibaldincem

Garibaldi

Ob cesti izven vasi, v smari Mirna, vidimo spomenik posvečen padlim garibalsincem udarnega tržaškega bataljona v 2. svetovni vojni.

Za informacije smo dosegljivi na KONTAKTI